Αρχική arrow Εταιρεία Πολιτισμού & Επιστημών

Εταιρεία Πολιτισμού Επιστημών και Κοινωνικής Παρέμβασης

Ομιλία του Πρόδρομου Ζαχαρόπουλου κατά την παρουσίαση της Ιδρυτικής Διακύρηξης

   Φίλες και φίλοι σας καλωσορίζω εκ μέρους της Δ.Ε. της Εταιρία Πολιτισμού , Επιστημών και Κοινωνικής Παρέμβασης στην πρώτη πανηγυρική παρουσίαση αυτής της πρωτοβουλίας στους πολίτες της Νίκαιας ,και φυσικά θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την μαζική ανταπόκριση σε αυτό το κάλεσμα ,γεγονός που μας γεμίζει με χαρά αλλά και ευθύνες .
   Στόχος αυτής της πρώτης επαφής είναι η ανάλυση των σκοπών ,των στόχων ,αλλά και των προοπτικών αυτής της πρωτοβουλίας ,την οποία πιστεύουμε ότι έχει ανάγκη η πόλη μας για τους λόγους που θα παραθέσω πιο κάτω .
   Κατ´ αρχήν θέλω να τονίσω ότι η σκέψη για την ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας προκειμένου να ιδρυθεί η ΕΠΕΚΠΑ γεννήθηκε μέσα από τις ανησυχίες και αναζητήσεις κάποιων συμπολιτών μας οι οποίοι μετέχουν και σαν ιδρυτικά μέλη σε αυτήν την πολιτιστική και πολιτική παρέμβαση στα δρώμενα της πόλης μας . Η σκέψη εστιαζόταν κυρίως στο γεγονός ότι μια πόλη του ιστορικού και κοινωνικού μεγέθους της Νίκαιας χρειάζεται ακόμα πιο δυναμική και αποτελεσματική προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής της κληρονομιάς ,της ιστορικής της διαδρομής ,και της σύγχρονης θέσης και πορείας της .
   Κρατάτε όλοι στα χέρια σας την ιδρυτική διακήρυξη ,η οποία αποτελεί την συμπυκνωμένη σκέψη αυτών που θα προσπαθήσω να αναλύσω πιο κάτω .
   Αγαπητοί φίλοι ,η συντριπτική πλειοψηφία των παρισταμένων έχουμε γεννηθεί και μεγαλώσει σε αυτήν την πόλη ,και φυσικά όλοι ανεξαίρετα την αγαπάμε και είμαστε υπερήφανοι για τον ιστορικό πλούτο της . Το αν αυτή η πόλη, μας έχει κάνει και λίγο τοπικούς σωβινιστές με την καλή προσέγγιση στον όρο, και με την έννοια της αναγνώρισης του πρωταγωνιστικού της ρόλου στην εξέλιξη και ανάπτυξη όλης της περιοχής είναι κάτι που έρχεται σαν φυσική συνέπεια αυτής της διαδρομής .
   Μια πόλη φίλες και φίλοι ,δεν είναι μόνο τα κτίρια ,οι δρόμοι ,οι πλατείες ,για να γίνουν αυτά χρειάζεται η ψυχή, η δημιουργία, ο μόχθος, το πάθος , ο αγώνας και όλα αυτά είναι οι άνθρωποι, είμαστε όλοι εμείς. Εκείνοι που δημιούργησαν αυτή την πόλη και εξακολουθούν να την μεγαλώνουν σε όλα τα επίπεδα ,είναι εκείνοι που πριν 80 περίπου χρόνια ήλθαν εδώ ρακένδυτοι και πεινασμένοι ,διωγμένοι από τόπους στους οποίους άφησαν τη σφραγίδα μιας τρισχιλιετούς ιστορίας .Μια σφραγίδα η οποία παραμένει αναλλοίωτη παρ΄ όλες τις ιστορικοκοινωνικές ανακατατάξεις που συνέβησαν στην άλλη πλευρά του Αιγαίου και την οποία σφραγίδα δεν μπόρεσαν να σβήσουν από την περιοχή ,ούτε η βαρβαρότητα ,αλλά ούτε και οι φαιδρές προσπάθειες κάποιων σύγχρονων Αττίλων οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να εξαφανίσουν ένα λαμπυρίζοντα ακόμη πολιτισμό με αλλαγές τοπωνυμιών και ονομάτων ιστορικών και μυθικών προσώπων .
   Αυτοί οι άνθρωποι, οι Έλληνες της Μ. Ασίας ,εγκαταστάθηκαν και εδώ και με το δημιουργικό τους πνεύμα ,τη δουλειά , και την υπομονή, έκτισαν αυτή την πόλη ,όπως άλλοι αλλού δημιούργησαν άλλες πόλεις, κτίζοντας έτσι όλοι μαζί την σύγχρονη Ελλάδα , την Ελλάδα η οποία παρ΄ όλες τις περιπέτειες ,τις εσωτερικές αδυναμίες ,και τα λάθη πολλών, κατάφερε και κέρδισε τον χαμένο χρόνο αιώνων σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαικούς Λαούς ,σπάζοντας το φράγμα της υπανάπτυξης και της ψυχολογίας της ψωροκώσταινας και σήμερα κάθεται στο ίδιο τραπέζι με τα πλέον ανεπτυγμένα κράτη της  Γης σαν ισότιμος εταίρος και συνομιλητής .
   Στους πρόσφυγες των πέρα του Αιγαίου Ελληνικών πατρίδων χρωστά πολλά η σύγχρονη Ελλάδα και χρωστά πολλά η πόλη μας .Αυτοί οι άνθρωποι είναι το οξυγόνο όπως αναφέρουμε και στη διακήρυξή μας που δημιούργησε και εξακολουθεί να συντηρεί την πόλη μας ,χωρίς φυσικά να υποτιμάται η προσφορά και άλλων Νικαιωτών μη προσφυγικής καταγωγής σε αυτή την προσπάθεια . Θα μας δοθεί η δυνατότητα στο μέλλον με μια επιστημονική προσέγγιση στο θέμα να αναφερθούμε στην πληθυσμιακή και κοινωνική διαστρωμάτωση της σύγχρονης Νίκαιας και στην κοινωνική της εξέλιξη .
   Αλλά η πόλη μας δεν έχει συνδέσει το όνομά της μόνο με την μεταλαμπάδευση του Ιωνικού πολιτισμού στην ευρύτερη περιοχή μας , το έχει συνδέσει και με τους αγώνες και θυσίες της στην πρόσφατη ιστορία (Κατοχή-Αντίσταση) όπου ο φόρος αίματος που πλήρωσε για την αγέρωχη στάση των κατοίκων της ,είναι από τους μεγαλύτερους και δραματικότερους που πλήρωσαν πόλεις σε όλη την Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη . Είναι και αυτό ένα κεφάλαιο που πρέπει να αναλυθεί για να γίνει κτήμα των νεότερων γενιών .
   Η Νίκαια έχει συνδέσει το όνομά της με την συμβολή των κατοίκων της στην ανάπτυξη ,την πρόοδο και ευημερία της περιοχής μας καταλαμβάνοντας επάξια τον τίτλο της άτυπης πρωτεύουσας πόλης της Β Πειραιά . Είναι πόλη αναφοράς και ο καταλύτης για την εξέλιξη όλης της περιοχής .
   Χρέος λοιπόν ημών των συγχρόνων απέναντι σ΄ αυτήν την ευθύνη που μας φορτώνει η ιστορία ,η παράδοση και η διαδρομή της πόλης μας είναι να την προσεγγίσουμε όχι με επετειακές και φολκλορικές διαθέσεις (χρειάζονται και αυτά αλλά δεν αρκούν) αλλά με μια διαχρονική σοβαρή προσπάθεια της οποίας το στίγμα θα δίνεται ει δυνατόν καθημερινά και όχι αποσπασματικά και έκτακτα .
   Στόχος μας είναι η λειτουργία και η δράση της ΕΠΕΚΠΑ να επιφέρει το αποτέλεσμα που φέρνει το πέταγμα ενός βότσαλου στα ήσυχα νερά μιας  λίμνης ,να τα αναταράξει ,και μέσα από μια σειρά αλυσιδωτών ενεργειών να μεγιστοποιηθεί η προσπάθεια όλων των φορέων προκειμένου να αναδείξουμε την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της πόλης μας δυναμικά και μεθοδικά ,μακριά από πρόχειρες παρεμβάσεις οι οποίες πολλές φορές αποτελούν  τουφεκιές στον αέρα, και οι εντυπώσεις τους παραμένουν όσο  διαρκεί και ο χρόνος ζωής ενός πυροτεχνήματος .
  Οι προτάσεις που θα καταθέσουμε ,οι πρωτοβουλίες που θα πάρουμε και η ευαισθητοποίηση κάποιων κέντρων εξουσίας που θα προκαλέσουμε θα είναι τέτοιας έκτασης που δεν θα αφήσουν αδιάφορους εκείνους τους χώρους, που πρέπει να κινηθούν προκειμένου κάποια πράγματα στη Νίκαια ,επί τέλους να πάρουν σάρκα και οστά .
   Μια πόλη μπορεί να ζήσει με μερικούς δρόμους λιγότερους ,μια πόλη μπορεί να ζήσει με μια πλατεία λιγότερη ,μια πόλη μπορεί να ζήσει με ένα αθλητικό χώρο λιγότερο ,δεν μπορεί να ζήσει όμως όταν ξεκοπεί από το παρελθόν της ή όταν αναφέρεται σε αυτό με επετειακή διάθεση και όχι με σύγχρονη και επιστημονική προσέγγιση σε αυτό ,δημιουργώντας παράλληλα και τις υποδομές για μια διαχρονική και αέναη λειτουργία προς αυτή την κατεύθυνση .
Στην ιδρυτική διακήρυξη που ίσως προλάβατε να διαβάσετε αναφερόμαστε στους σκοπούς και στους στόχους της Εταιρείας .
   Πρώτος στόχος είναι να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής ταυτότητας της πόλης μας . Αυτό θα είναι μια πολυσύνθετη προσπάθεια με φαντασία ,διάρκεια και χωρίς διακοπές. Επιστήμονες ,ιστορικοί ,πολίτες της Νίκαιας ,άνθρωποι που συνέβαλλαν και συμβάλλουν στην εξέλιξή της ,θα αξιοποιηθούν προς αυτή τη κατεύθυνση προκειμένου η ιστορική και πολιτιστική ανάδειξη της πόλης μας να γίνει ολοκληρωμένα ,μεθοδικά και υπεύθυνα .
   Δεύτερος στόχος είναι να συμβάλλουμε ώστε οι επερχόμενες γενιές να γίνουν κοινωνοί της πλούσιας παράδοσης της ,και αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μια συντονισμένη προσπάθεια όλων των φορέων που οικονομικά ,τεχνοκρατικά, επιστημονικά ,μπορούν να συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια .
   Η Νίκαια χρειάζεται βέβαια αυτό που γίνεται μέχρι σήμερα με την λειτουργία των διαφόρων Μικρασιατικών Συλλόγων και άλλων φορέων, οι οποίοι με μεράκι και κατάθεση ψυχής από τα μέλη τους έχουν συμβάλλει στην διατήρηση της μνήμης και της παράδοσης .Χρειάζεται όμως κάτι περισσότερο .
   Συγκεκριμένα : Δεν μπορεί ,αν όχι ο μεγαλύτερος ,πάντως από τους μεγαλύτερους Μικρασιατικούς Δήμους της χώρας ,να μη διαθέτει μια δανειστική ή άλλης μορφής Βιβλιοθήκη με Μικρασιατικό περιεχόμενο , με σκοπό να συλλεγούν και να περισωθούν τόμοι, έντυπα, βιβλία ,χάρτες, και άλλο υλικό που αναφέρεται στην Μικρασιατική ιστορία .Η Βιβλιοθήκη αυτή θα μπορούσε σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ιδρύματα , σχολεία και κρατικούς φορείς να αναπτύσσεται καθημερινά  συμβάλλοντας στην ενημέρωση και για την τρισχιλιετή διαδρομή του Ελληνισμού της Μ. Ασίας ,αλλά και για την εξέλιξη της πορείας γενικότερα του παγκόσμιου προσφυγικού προβλήματος ,δεδομένου ότι η γεωγραφική περιοχή στην οποία ζούμε γνώρισε μια από τις μεγαλύτερες βίαιες μετακινήσεις πληθυσμών στη σύγχρονη ιστορία .
   Δεν μπορεί αυτός ο Δήμος φίλες και φίλοι να μη διαθέτει ένα Μουσείο Μικρασιατικής Τέχνης ,όπου μπορεί να συλλεγούν σπάνια κομμάτια τα οποία βρίσκονται διάσπαρτα σε πολλά σπίτια της Νίκαιας αλλά και σε άλλους χώρους . Αντικείμενα ,ενδυμασίες ,εργαλεία ,σκεύη, φωτογραφικό υλικό που υπάρχουν σκορπισμένα ,ξεχασμένα ,μη σωστά συντηρημένα ,αναξιοποίητα ,και χωρίς την δυνατότητα να τα βλέπουμε και να τα θαυμάζουμε ,με την απαραίτητη σχετική καμπάνια και ευαισθητοποίηση είναι δυνατόν να μαζευτούν σε ένα ευπρόσωπο χώρο ώστε να φυλαχτούν καλύτερα ,να συντηρηθούν και να αναδειχθούν πληρέστερα ,και να μελετηθούν αποτελεσματικά .
   Δεν μπορεί αυτός ο Δήμος να μη διαθέτει μετά από τόσα χρόνια ένα Ίδρυμα Μικρασιατικών Σπουδών ,το οποίο με τη βοήθεια κρατικών και ιδιωτικών φορέων και με την συμβολή προσωπικοτήτων που διαθέτει η Νίκαια αλλά και ευρύτερα η Β Πειραιά (Υπουργοί , Βουλευτές, Επιστήμονες) θα μπορούσε να αναπτύξει ένα κύκλο σπουδών, σεμιναρίων ,διαλέξεων ,συνεδρίων ,με αντικείμενο την Ιωνική Ιστορία, το προσφυγικό πρόβλημα, Ελληνικό και παγκόσμιο, την συμβολή των Ιωνικών Γραμμάτων στην εξέλιξη του Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά και στην εξέλιξη των γειτονικών μας Λαών από το λυκαυγές της ιστορίας μέχρι σήμερα .
   Θα διερωτηθεί καλοπροαίρετα κάποιος ,είναι εύκολο να υλοποιηθούν αυτά που προτείνετε ; Η απάντηση είναι ότι πολλά πράγματα είναι πολύ δύσκολο στο να μετουσιωθούν από σκέψεις και προτάσεις σε πράξη, αλλά πολύ λίγα είναι αδύνατο να πραγματοποιηθούν, και όλα αυτά που προτείνουμε μπορεί να πραγματοποιηθούν αρκεί εμείς εδώ στη Νίκαια να πιστέψουμε ότι το μπορούμε .
   Με συντονισμό όλων των φορέων ,και με αξιοποίηση του δυναμικού που διαθέτουμε σαν πόλη ,και αφού προσθέσουμε το πείσμα και την πίστη μας αυτοί οι στόχοι είναι δύσκολοι αλλά υλοποιήσιμοι .
   Δεν θα περιοριστούμε σε εύκολα υλοποιήσιμους στόχους για να έχουμε την αυτοϊκανοποίηση ότι πετύχαμε ,θα κολυμπήσουμε στα βαθιά ,θα βάζουμε στόχους δύσκολα υλοποιήσιμους ρισκάροντας ακόμη και το ενδεχόμενο της αποτυχίας .Αν βάζεις τον πήχη πάντοτε χαμηλά οι επιδόσεις σου θα είναι πάντα μέτριες, και η Νίκαια πιστεύουμε ότι δεν έχει ανάγκη από μέτριες παρεμβάσεις
   Έχουμε ευθύνη απέναντι στην ιστορία αυτής της πόλης όλα αυτά να τα κάνουμε πράξη όταν μάλιστα σε άλλους Δήμους τέτοιες πρωτοβουλίες έχουν προχωρήσει εδώ και χρόνια με πολύ καλά αποτελέσματα .
   Άλλοι στόχοι μας είναι να εργαστούμε στην κατεύθυνση της κατάθεσης προτάσεων για τα προβλήματα που απασχολούν την σύγχρονη Νίκαια, με φερεγγυότητα ,τεκμηρίωση και σεβασμό στην ιστορική διαδρομή της πόλης .Δεν επιθυμούμε να είμαστε απλά ένας Σύλλογος ο οποίος θα ασχολείται μόνο με το παρελθόν και την παράδοση. Η Νίκαια έχει παρόν και προ πάντων έχει μέλλον ,σαν ενεργοί πολίτες αυτής της πόλης θα είμαστε παρόντες σε όλα τα δρώμενα της με θέσεις ,απόψεις και δράση .
   Δεν στοχεύουμε να υποκαταστήσουμε καμία θεσμοθετημένη κοινωνική διεργασία ,φιλοδοξούμε όμως να είμαστε δυναμικά παρόντες σε οτιδήποτε αφορά την πόλη μας .
   Δεν στοχεύουμε να είμαστε η συμπολίτευση ή η αντιπολίτευση κανενός τις απόψεις μας όμως θα τις καταθέτουμε με παρρησία είτε είναι ευχάριστες είτε δυσάρεστες σε κάποιους .
   Η παρέμβαση σε κοινωνικά ,περιβαλλοντικά ,τοπικά ,πολιτικά ζητήματα που ενδιαφέρουν την πόλη μας θα είναι διαρκής .Η πολιτική λειτουργία δεν πρέπει κατ΄ ανάγκη να θεωρείται ταυτισμένη με κομματικές παρεμβάσεις .Η οποιαδήποτε κοινωνική διεργασία είναι μέρος αυτού που ονομάζουμε πολιτική .
   Η προβολή της ιστορίας και της παράδοσης της πόλης μας ,είναι πολιτική.
   Η κατάθεση προτάσεων και η διατύπωση θέσεων για οποιοδήποτε θέμα είναι πολιτική .
   Η προβολή και η ανάδειξη ενός τοπικού προβλήματος ,είναι πολιτική .
   Η ανάπτυξη πρωτοβουλιών για διάφορα θέματα που μας αφορούν, είναι πολιτική .
   Υπό  αυτήν την έννοια η ΕΠΕΚΠΑ αποτελεί μια πολιτική πρόταση με την ευρύτερη προσέγγιση στο όρο πολιτική .
   Σ΄ αυτήν την προσπάθεια που ξεκινάμε δεν επιθυμούμε να είμαστε μόνοι ,δεν θέλουμε να προχωρήσουμε μόνοι . Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε μια δυναμική συνεργασία με τα Μικρασιατικά Σωματεία της πόλης μας τα οποία εδώ και πολλά χρόνια αναπτύσσουν ένα τεράστιο δημιουργικό έργο χωρίς το οποίο σήμερα η Νίκαια θα ήταν μια πόλη χωρίς προσωπικότητα .
   Η Ένωση Σμυρναίων ,η Ένωση Ρενκιωτών ,οι Μαγνησαλήδες ,οι Σεβδικιώτες ,η Ένωση Πισιδών ,οι Εφέσιοι ,οι Βιθυνοί ,οι Πόντιοι ,η Ένωση Δαρδανελλιωτών ,έχουν συμβάλλει τα μέγιστα ώστε πολλά πράγματα να μη τα θάψει η λήθη και ο χρόνος ,αλλά να παραμείνουν ζωντανά στην μνήμη όλων μας .
   Η συνεργασία και η αξιοποίηση της εμπειρίας όλου αυτού του δυναμικού με την παράλληλη αξιοποίηση επιστημόνων και φορέων μπορεί να κάνει πιο εύκολη και πιο εφικτή την κατάκτηση πολλών από τους στόχους που θέτουμε .Άλλωστε η άμιλλα ο ευγενής ανταγωνισμός και η αλληλοσυμπλήρωση είναι διεργασίες που πάντοτε οδηγούν στην πρόοδο και στην εξέλιξη .
   Πρωτοβουλίες –συνεργασία-άμιλλα ,θα είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο θα στηρίξουμε την συλλειτουργία μας με όλους τους φορείς της πόλης προς το συμφέρον της πόλης .
   Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ σε δύο συγκεκριμένες προτάσεις που σαν Εταιρεία  Πολιτισμού και Επιστημών θα δρομολογήσουμε προκειμένου να υλοποιηθούν .
   α . Η καθιέρωση δύο ημερομηνιών , της 2ας Μαΐου σαν επετείου της εισόδου στην Σμύρνη των Ελληνικών στρατευμάτων ,και της 14ης Σεπτεμβρίου σαν ημέρας μνήμης για την εθνική καταστροφή του αποδεκατισμού του Ελληνικού στοιχείου της Σμύρνης και της γύρο περιοχής ,ημερομηνίες τις οποίες η Νίκαια θα πρέπει να τιμά με τον δέοντα σεβασμό .
   Είναι γεγονός ότι για την 14η Σεπτεμβρίου γίνονται αποσπασματικά κάποιες εκδηλώσεις οι οποίες όμως δεν έχουν κατά τη γνώμη μας ούτε την λαμπρότητα ,αλλά ούτε και το περιεχόμενο που θα τους προσέδιδε την πρέπουσα μαζικότητα και προβολή .Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ώστε αυτές οι δύο ημερομηνίες να γίνουν ημερομηνίες σταθμός για την Νίκαια και οι οποίες θα τιμώνται με εκδηλώσεις αντάξιες της σημασίας των γεγονότων που διαδραματίστηκαν σε αυτές τις ημερομηνίες το 1920 και 1922 αντίστοιχα . Εκδηλώσεις που θα παίρνουν την πρέπουσα δημοσιότητα και θα βγαίνουν από τα στενά όρια της Νίκαιας .
   Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι σαν ΕΠΕΚΠΑ θα αναλάβουμε από αύριο κιόλας πρωτοβουλίες προκειμένου να διοργανωθεί μια διημερίδα τον Σεπτέμβριο με τη συμμετοχή επιστημόνων και πολιτικών για να αναφερθούμε στο μείζον ιστορικό γεγονός της καταστροφής του Ελληνισμού της Μ. Ασίας, τα αίτια που το δημιούργησαν και τις συνέπειες που το συνόδευσαν και τις οποίες βιώνουμε ακόμη και σήμερα . Θα είναι μια εκδήλωση με συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά η οποία θα καλύψει από όλες τις πλευρές το τραγικό αυτό ιστορικό γεγονός .     
   Η δεύτερη πρόταση αφορά τη θεσμοθέτηση βραβείου με την ονομασία «ΒΡΑΒΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑ»,το οποίο θα αποδίδεται κάθε χρόνο σε ένα φυσικό πρόσωπο ή φορέα της Ελλάδας ή  του Εξωτερικού και ο οποίος θα έχει ασχοληθεί με οποιονδήποτε τρόπο με  προσφυγικά ζητήματα σε οποιοδήποτε μέρος του Κόσμου .
   Είναι μια φιλόδοξη πρόταση την οποία κατέθεσα ολοκληρωμένη και στο Δημοτικό Συμβούλιο παλαιότερα αλλά δεν έτυχε καμίας επεξεργασίας .Θα προσπαθήσουμε ώστε αυτές οι δύο συγκεκριμένες  προτάσεις που καταθέτουμε να μπουν σύντομα σε μια τροχιά υλοποίησης, και είναι σίγουρο ότι υπάρχουν ευήκοα ώτα στη Νίκαια ώστε να συμβάλλουν προς αυτήν την κατεύθυνση .
   Φίλες και φίλοι ,ξεκινάμε σήμερα μια φιλόδοξη προσπάθεια ,και η δική σας παρουσία μας γεμίζει με αισιοδοξία αλλά και αυτοπεποίθηση για το εγχείρημα .Εμείς θα διαβεβαιώσουμε όλους εσάς ,αλλά και τους άλλους συμπολίτες μας που θα αγκαλιάσουν αυτήν την πρωτοβουλία ότι δεν θα σας απογοητεύσουμε και ότι αυτό που ξεκινάμε δεν είναι μια τουφεκιά στον αέρα .
   Για εκείνους που ίσως προσεγγίσουν με απαξιωτική διάθεση αυτήν την προσπάθεια έχουμε να πούμε το εξής . Είναι άλλο πράγμα να μη κάνεις τίποτα ,και άλλο να εκφράζεις το τίποτα, και εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε οι εκφραστές του τίποτα .Άλλωστε τα βέλη βρίσκουν πιο εύκολα τους εμφανείς στόχους ,οι νάνοι δεν αποτελούν συνήθως στόχους .
   Θέλω επίσης να τονίσω ότι η ΕΠΕΚΠΑ δεν είναι και δεν θα μετεξελιχθεί σε κάποιο κλειστό ελιτίστικο club ,η δύναμη μας θα είναι η μαζικότητα ,μια μαζικότητα όχι με τεχνητά αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά που θα στοχεύει στην αφύπνιση πολλών, έξω και πέρα από κομματικές ή άλλες προκαταλήψεις .
   Σας καλούμε όλους να πλαισιώσετε αυτήν την προσπάθεια,  συμβάλλοντας όπως μπορεί ο καθένας να συμβάλλει προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των στόχων που ανάλυσα πιο πάνω .             
   Η Εταιρεία μας θα είναι παρούσα παντού ,ο πολιτισμός έχει πολλές εκφράσεις άρα και το αντικείμενο είναι τεράστιο . Από μας εξαρτάται να το εξερευνήσουμε .
   Το προσωρινό Διοικητικό Συμβούλιο αποτελεί μια μορφή εγγύησης τόσο για τον δυναμισμό και την φαντασία με την οποία θα λειτουργήσουμε ,όσο και για την προσβασιμότητα μας στην κοινωνία της Νίκαιας .
   Φίλες και φίλοι προσπάθησα για λόγους οικονομίας να είμαι όσο το δυνατόν πιο επιγραμματικός στην ανάπτυξη των σκοπών και των στόχων αυτής της προσπάθειας που ξεκινάμε. Θεωρώντας δεδομένη την θετική ανταπόκριση όλων των ζωντανών στοιχείων της κοινωνίας της πόλης μας στα οποία θα απευθυνθούμε, είμαι αισιόδοξος ότι πολύ σύντομα τα πρώτα σημάδια αυτής της πρωτοβουλίας θα είναι ορατά .
   Θέλω για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω όλους για την ανταπόκριση στο κάλεσμά μας και να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό που σήμερα ξεκινάει δεν θα έχει ημερομηνία λήξης .

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Μάι Μάι Μάι Μάι Μάι 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2024/06/16
Αθήνα , Ελλάδα

Ανατ.: 05:12
Δύση: 19:44

Σελήνη
9 ημερών

Κυριακή των Αγίων 318 Θ. Πατέρων (Α' Οικ. Σύνοδος), Τύχωνος επισκόπου Αμαθούντος Κύπρου

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα

Σαν σήμερα...

1821 μ.Χ:  Ολιγάριθμη Ελληνική δύναμη τρέπει σε φυγή 700 Τούρκους κοντά στην Στίγκα Ρουμανίας.

Οι Τούρκοι σφάζουν Έλληνες στα Σφακιά και στο Ρέθυμνο.

1907 μ.Χ:  Στο Μορίχοβο πέφτει ο Μακεδονομάχος Δημήτριος Παπαφώτης.

1913 μ.Χ:  Έναρξη του Β΄ Βαλκανικού Πολέμου, ύστερα από επίθεση των Βουλγάρων κατά των Ελληνικών και Σερβικών δυνάμεων

ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΝΤΖΕΡΗ

Η ενασχόληση μου με τα κοινά στηριζόταν πάντα στην ειλικρίνεια την αλήθεια και τον σεβασμό σε αυτούς στους οποίους απευθύνομαι όλα αυτά τα χρόνια .

Η αυτοδιοίκηση αποτελούσε και αποτελεί τον χώρο μέσα από τον οποίο έχω προσφέρει στην πόλη μου και στην ευρύτερη περιοχή όσα μπορούσα, πιστεύοντας στην αξία του θεσμού και στην ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του προκειμένου να γίνει ακόμη πιο χρήσιμος και λειτουργικός προς όφελος των τοπικών κοινωνιών .

Εκλεγόμενος από το 1986 έως σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος και Νομαρχιακός Σύμβουλος και έχοντας όλα αυτά τα χρόνια εκλεγεί με συνδυασμούς που επικεφαλής ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν πολλά στην πόλη μας και στην περιοχή μας ,όπως ο Γιώργος Πρωτόπαπας ,η Βέρα Νικολαίδου ,ο Στέλιος Λογοθέτης , ο Χρήστος Φωτίου ,ο Γιώργος Ιωακειμίδης , αισθάνομαι τυχερός και ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία και προσφορά μου διότι αυτό το εισπράττω από τη επικοινωνία μου με τους συμπολίτες μου .

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αποφάσισα να συστρατευτώ με τον φίλο γιατρό και πρώην Βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη ,έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω από τα γυμνασιακά χρόνια, που συλλειτουργήσαμε σε πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει έναν άνθρωπο που ΜΠΟΡΕΙ και ΘΕΛΕΙ .

Σε αυτές τις εκλογές είναι χρήσιμο η ψήφος μας να έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά ,ανεπηρέαστη όσο είναι δυνατό από κομματικές περιχαρακώσεις .

Με την ψήφο μας στις εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβραβεύσουμε τους άξιους ,και τους ικανούς

Πιστεύοντας ότι έχω ανταποκριθεί θετικά υπηρετώντας επί πολλά χρόνια τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό , θα θεωρούσα τιμητική την στήριξη  αυτής της προσπάθειας από τους πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη.

Ο αγώνας είναι μπροστά μας .


Πρόδρομος Ζαχαρόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας  Αγ. Ι .Ρέντης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα...
Εκλογές 2023

Δημοσκοπήσεις

ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΧΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 2 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Planetsoft
Copyright (C) 2024 Planetsoft. All rights reserved.