Αρχική arrow Άρθρα arrow ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

   Η επιτυχία του 9ου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ δεν είναι απλά μονόδρομος, αλλά αποτελεί την τελευταία ελπίδα για την ανασύνταξη, ουσιαστική επαναλειτουργία ,και ανάκαμψη του Κινήματος .

   Στις διαδικασίες αυτού του Συνεδρίου δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθούν αυτά που συνέβαιναν σε προηγούμενα Συνέδρια ,όπου απλά επιβεβαιωνόταν η ηγεσία ,εκλέγονταν τα καθοδηγητικά μας όργανα, ακούγονταν μερικές λεκτικές κορώνες και αποχωρούσαμε ικανοποιημένοι .

   Αν συμβούν αυτά, τότε απλά θα υπογράψουμε την ληξιαρχική πράξη θανάτου ενός κόμματος που κυβέρνησε τη χώρα επί 20 χρόνια, έβαλε τη σφραγίδα του στον θεσμικό εκσυγχρονισμό της Ελληνικής Κοινωνίας, και οδήγησε τη χώρα από τα Βαλκάνια στην Ευρώπη .

   Το ΠΑΣΟΚ με την ταπεινωτική ήττα στις εκλογές του 2012 υπέστη ένα συντριπτικό σοκ.

   Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη πολιτική μας ιστορία που ένα κόμμα αυτής της πολιτικής διαδρομής και αυτής της προσφοράς, μετατρέπει μέσα σε τρία μόλις χρόνια ,το νικηφόρο αποτέλεσμα του 44% των εκλογών του 2009, σε 12% στις εκλογές του 2012.

   Αν δεν αξιολογηθεί ψύχραιμα, με παρρησία ,και χωρίς φοβικά σύνδρομα αυτό το αποτέλεσμα και τα αίτια που το διαμόρφωσαν τότε το ΠΑΣΟΚ δεν θα έχει καμία ελπίδα ανάκαμψης .

   Όταν το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την εξουσία το 2004 ,παρέδωσε μία χώρα με 5% ρυθμούς ανάπτυξης , με 2,3% επιτόκιο δανεισμού –μικρότερο και από αυτό της Γερμανίας – με 3% έλλειμμα ,και με 150 δις ευρώ λιγότερο έλλειμμα από αυτό που έχουμε σήμερα .

   Αυτή τη χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων και της εθνικής αυτοπεποίθησης παρέλαβε η διακυβέρνηση Καραμανλή και μέσα σε 5 χρόνια την παρέδωσε καθημαγμένη ,διαλυμένη, βουτηγμένη στα σκάνδαλα και στα ελλείμματα ,με αποκορύφωμα την 2ετία 2007-2009 όπου το δημόσιο έλλειμμα εκτροχιάστηκε.

   Όταν το ΠΑΣΟΚ ,το 2009 ξαναπήρε τα ηνία της χώρας ,αντί να μιλήσει ξεκάθαρα στον Ελληνικό Λαό για την καμένη στην κυριολεξία γη που άφησε η ΝΔ ,και να καταλογίσει πολιτικές και ποινικές ευθύνες ,η τότε ηγεσία είπε ότι «λεφτά υπάρχουν»  ,και για αρκετούς μήνες μέχρι το διάγγελμα του Καστελόριζου, δεν έκανε τίποτα άλλο παρά μόνο επιδοματικές πολιτικές, διαχείριση και στελέχωση του κρατικού μηχανισμού μέσω διαδικτύου, και ανούσια show όπως αυτό της συνάντησης με Γκρουέφσκυ και Μπερίσα στις Πρέσπες για το φυσικό περιβάλλον των Πρεσπών. 

   Η καθυστερημένη απόφαση για λήψη μέτρων ,και η μη υιοθέτηση της άποψης ότι θα έπρεπε να ζητηθεί διευρυμένη, κοινοβουλευτική πλειοψηφία για την ψήφιση των μέτρων και του μνημονίου, οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στο να επωμισθεί μόνο του το βάρος της ιστορικής απόφασης για την σωτηρία της χώρας, με τεράστιο πολιτικό κόστος το οποίο καρπώθηκαν δυνάμεις του λαϊκισμού και του χάους .

   Όμως δεν ήταν μόνο αυτές οι επιλογές της τότε ηγεσίας που οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ  στη σημερινή δεινή θέση.

   Το 2004, με την αλλαγή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ , άνθρωποι μοιραίοι και ανίκανοι αναλαμβάνοντας τα ηνία της κομματικής καθοδήγησης μετέτρεψαν το ΠΑΣΟΚ από ένα κόμμα με δομή, δράση, και κοινωνική παρέμβαση ,σε ένα άνευρο μόρφωμα που απλά αναλωνόταν σε μια διαρκή εσωστρέφεια, μεταλλάσσοντας το σε ένα οργανισμό ατέρμονης διαβούλευσης αποξενωμένο από τις προτεραιότητες και τα πραγματικά προβλήματα της Ελληνική κοινωνίας. 

   Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τρείς από τους τέσσερεις Γραμματείς του κόμματος από το 2004 και μετά ,δεν χάνουν ευκαιρία να απαξιώνουν ,να λοιδορούν ,και να «πετροβολούν» το ΠΑΣΟΚ ασκώντας δριμεία κρητική για την σημερινή κατάσταση ,χωρίς ίχνος διάθεσης αυτοκριτικής για τις τεράστιες ευθύνες τους όσο διαχειρίζονταν τις κομματικές λειτουργίες .

   Η ανύπαρκτη κομματική λειτουργία , η διάλυση των Οργανώσεων, η καθυστερημένη λήψη μέτρων χωρίς παράλληλη αναζήτηση πρόσφορων  πολιτικών συμμαχιών , ο κυβερνητισμός ,και το κανάκεμα για πολλά χρόνια δύστροπων και προνομιούχων συντεχνιών, οδήγησαν το ΠΑΣΟΚ στη σημερινή δεινή θέση.

   Οι ευθύνες για την σημερινή κατάσταση θα πρέπει να καταλογισθούν, και οι κόκκινες γραμμές αποστασιοποίησης από τους εμπνευστές των πολιτικών που απαξίωσαν την ιστορική διαδρομή του Κινήματος θα πρέπει να χαραχτούν πολύ έντονα.

   Αν δεν συμβεί αυτό τότε το ΠΑΣΟΚ θα βουλιάζει στο πολιτικό τέλμα, και πολύ γρήγορα θα αποτελεί μέρος του πολιτικού ιστορικού παρελθόντος  .

Το 9ο Συνέδριο θα πρέπει να αξιολογήσει όλα αυτά τα δεδομένα ,και με τα μάτια προς το μέλλον να χαράξει την νέα πορεία του ΠΑΣΟΚ .

   Ο απογαλακτισμός από πρόσωπα και πολιτικές που μας οδήγησαν εδώ πρέπει να αποτελέσει την πεμπτουσία των αποφάσεων του Συνεδρίου .

   Παράλληλα το ξεκαθάρισμα της φυσιογνωμίας του ΠΑΣΟΚ ,ως του βασικού κορμού της Κεντροαριστεράς στον πολιτικό μας χάρτη ,πρέπει να διατυπωθεί με ευκρίνεια ,και να γίνει σαφές ότι η πολιτική ταυτότητα του ΠΑΣΟΚ δεν έχει καμία σχέση με στήριξη οποιονδήποτε συντηρητικών επιλογών. 

   Το 9ο Συνέδριο έχει μόνο μία επιλογή ,να πετύχει, και η επιτυχία συμβαδίζει με την οριστική και αμετάκλητη ρήξη με όσα μας οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση .

 Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να υπάρξει ως ένα μικρό κόμμα ,συμπλήρωμα διαφόρων πολιτικών εκφράσεων .

   Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ανταποκριθεί στο ρόλο του στα πολιτικά πράγματα του τόπου μόνο ως μεγάλο κόμμα .Αυτό οφείλει να το λάβει υπ όψιν του το Συνέδριο και να προχωρήσει στις αναγκαίες επιλογές που θα διαμορφώσουν τις προϋποθέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση .

 

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Απρ Απρ Απρ Απρ Απρ 01 02
03 04 05 06 07 08 09
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 Ιούν Ιούν Ιούν Ιούν Ιούν Ιούν
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2021/05/18
Αθήνα , Ελλάδα

Ανατ.: 05:23
Δύση: 19:25

Σελήνη
7 ημερών

Πέτρου, Διονυσίου, Χριστίνης, Ανδρέου, Παύλου, Βενεδίμου, Κλαυδίας μάρτυρος

Παγκόσμια Ημέρα των Μουσείων

Σαν σήμερα...

1790 μ.Χ:  Ο στόλος του Λάμπρου Κατσώνη βρίσκεται μεταξύ τουρκικών και αλγερινών πυρών στην Άνδρο.

1821 μ.Χ:  Ο οπλαρχηγός Νικηταράς με 300 παλικάρια τρέπει σε φυγή 8.000 Τούρκους στα Δολιανά.

1828 μ.Χ:  Ο Τούρκος διοικητής των Χανίων Μουσταφά Πασάς καταλαμβάνει το Φραγκοκάστελλο Χανίων κατασφάζοντας τους υπερασπιστές του.

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΗΣ ΓΕΝΙΑΣ ΜΑΣ

Διαβάστε περισσότερα...

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα...
Εκλογές 2014

Δημοσκοπήσεις

Πιστεύετε ότι η έξοδος από την κρίση θα αποδυναμώσει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής ;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 13 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Planetsoft
Copyright (C) 2021 Planetsoft. All rights reserved.