ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΝ Ι.ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ

Θα ήθελα εκ μέρους του Δ.Σ. της ΕΠΕΚΠΑ να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας  ,η οποία πάντα μας δίνει την δύναμη να συνεχίζουμε με τέτοιες πρωτοβουλίες ,οι οποίες στο μέτρο του δυνατού διαμορφώνουν ένα ελάχιστο πλαίσιο πολιτικού διαλόγου στην τοπική κοινωνία .
Συμπληρώνονται φίλες και φίλοι φέτος 185 χρόνια εθνικής ανεξαρτησίας και ελεύθερου εθνικού βίου της χώρας μας
Αποφασίζοντας να πραγματοποιήσουμε αυτήν την εκδήλωση στην ουσία θέλαμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξη του προβληματισμού όλων μας για την πορεία της πατρίδας μας αυτά τα πλούσια σε γεγονότα 185 χρόνια .
Σε μια περίοδο όπως η σημερινή, κατά την οποία τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σαν χώρα αγγίζουν ακόμα και τον πυρήνα της εθνικής μας ανεξαρτησίας η αναφορά στην πορεία μας σαν έθνους αυτά τα 185 χρόνια νομίζουμε ότι είναι και χρήσιμη και επιβεβλημένη .
Σαν χώρα και σαν λαός όλο αυτό το διάστημα είδαμε και περάσαμε καταστάσεις και συνθήκες που αρκετές χώρες της Ευρώπης ακόμη και με μεγαλύτερο χρόνο ελεύθερου βίου δεν τις αντιμετώπισαν  , για να μιλήσουμε μόνο για τις Ευρωπαϊκές χώρες και να μη χαθούμε σε παγκόσμιες αναφορές.
Διχασμοί ,επιτυχίες ,στιγμές δόξας και στιγμές εθνικής κατήφειας, κατακτήσεις ,απώλειες ,δημοκρατικές περίοδοι και περίοδοι στραγγαλισμού των δημοκρατικών μας ελευθεριών, οικονομικές επιτυχίες και χρεοκοπίες ,συνθέτουν ένα πολυδιάστατο πάζλ που χαρακτηρίζει την πορεία μας σαν έθνος και σαν λαός αυτήν την μακρά περίοδο των 185 χρόνων .
Πρωταγωνιστές αυτών που εξελίχθηκαν όλη αυτή την περίοδο Κυβερνήτες ,Βασιλιάδες , Πρόεδροι Δημοκρατίας , Δικτάτορες ,οι οποίοι σφράγισαν με τις επιλογές τους και την παρουσία τους στην πολιτική σκηνή όλες αυτές τις εξελίξεις, θετικά ή αρνητικά .
Όλη αυτή τη περίοδο έδρασαν προσωπικότητες που τα ονόματά τους  έμειναν χαραγμένα με χρυσά γράμματα στις σελίδες της ιστορίας μας και προσωπικότητες που ντρόπιασαν και ευτέλισαν την χώρα .
Υπήρξαν προσωπικότητες που θεμελίωσαν την χώρα μας σαν μια διεθνή προσωπικότητα ισότιμη με άλλα κράτη ,προσωπικότητες που μεγάλωσαν την χώρα και την έκαναν πολιτικά στρατιωτικά και οικονομικά ισχυρή ,αλλά υπήρξαν και προσωπικότητες που την μίκρυναν και γεωγραφικά και πολιτικά και οικονομικά .
Εμείς σήμερα θα ασχοληθούμε με την βοήθεια του ομιλητού της αποψινής εκδήλωσης με μία προσωπικότητα που ανήκει αναμφισβήτητα ,αδιαπραγμάτευτα ,και χωρίς αστερίσκους στην πρώτη κατηγορία . Στην κατηγορία των ηγετών για τους οποίους η Ελλάδα είναι όχι απλά υπερήφανη αλλά που τους οφείλει την ίδια της την υπόσταση σαν χώρας σαν Έθνους και σαν ιστορικής συνέχειας με τα χιλιάδες χρόνια ιστορικής διαδρομής .
Αντικείμενο της αποψινής μας αναφοράς είναι η ζωή το έργο και η τεράστια συμβολή του Ιωάννη Καποδίστρια στην εξελικτική μας πορεία σαν χώρας.
Ενός ανθρώπου που δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όταν ήρθε ως κυβερνήτης στην Ελλάδα (8/1/1828), μεγάλο μέρος της Πελοποννήσου βρισκόταν ακόμα υπό τον έλεγχο των στρατευμάτων του Ιμπραήμ, παρά τη νικηφόρα για τις Μεγάλες Δυνάμεις ναυμαχία του Ναυαρίνου, ενώ ο Κιουταχής είχε καταλάβει όλη τη Στερεά.
Αυτήν την Ελλάδα κλήθηκε να υπηρετήσει ο Καποδίστριας δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για δημιουργία Κράτους εκ του μηδενός ,και η «αμοιβή» για αυτήν την προσφορά ήταν η άγρια δολοφονία του από Ελληνικά χέρια , από τον Γεώργιο και τον Κωνσταντίνο Μαυρομιχάλη  .
Λέγεται ότι στην δολοφονία του υπήρξε και Αγγλικός δάκτυλος ,πάντως τα απόρρητα έγγραφα του Foreign office που αφορούν τον Καποδίστρια δεν έχουν δημοσιευθεί .
Ο Καποδίστριας είναι ο άνθρωπος που δεν δίστασε να τα βάλει για χάρη της πατρίδας του με μία από τις ισχυρότερες φυσιογνωμίες της εποχής του το διαβόητο Μέτερνιχ , όταν στο ιστορικό και διαρκέστερο συνέδριο που υπήρξε ποτέ στην δυτική διπλωματία στο Συνέδριο της Βιέννης το οποίο άρχισε τον Σεπτέμβριο του 1814 και τελείωσε τον Ιούνιο του 1815 ,έβαλε θέμα απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον Οθωμανικό ζυγό όταν οι ισχυροί εκείνου του Συνεδρίου δεν ήθελαν να θίξουν το θέμα της απελευθέρωσης των λαών της Βαλκανικής από τους Οθωμανούς φοβούμενοι αποσταθεροποίηση στην Ανατολική Μεσόγειο.
Το αίτημα για την αποδέσμευση του Ελληνισμού από τον Οθωμανικό ζυγό υποστηρίχθηκε και από τον Τσάρο Αλέξανδρο τον οποίο ο Καποδίστριας συνόδευε στο συνέδριο δεν συζητήθηκε τελικά, αλλά αυτό στάθηκε αφορμή για την ανάπτυξη του φιλελληνισμού στην  Ευρώπη βοηθώντας έτσι τους Έλληνες όταν 6 χρόνια μετά θα ξεσπούσε η Ελληνική Επανάσταση .     
Δεν θέλω να κάνω καμία περαιτέρω αναφορά σε αυτόν τον μεγάλο Έλληνα γιατί κοντά μας σήμερα έχουμε έναν άνθρωπο που έχει μελετήσει όσο λίγοι το έργο και την προσφορά του Καποδίστρια και ο οποίος θα μας παρουσιάσει όσο πιο παραστατικά γίνεται αυτήν την μεγάλη προσωπικότητα .
Κοντά μας σε αυτήν την συζήτηση είναι ο κ. Ιωάννης Κορνηλάκης
Αναφέροντας μερικά στοιχεία για τον καλεσμένο μας να πω ότι ο κ Κορνηλάκης είναι οικονομολόγος  εργάστηκε επί μια 25ετία στον τραπεζοασφαλιστικό τομέα από διευθυντικές θέσεις  ευθύνης .
Την τελευταία 8ετια είναι διευθύνων σύμβουλος της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Ελαία που προωθεί τις επί 180 και πλέον χρόνια ανέκδοτες επιστολές του πρώτου Κυβερνήτη του Έθνους  με σκοπό την ανάδειξή του ως πρότυπο για την διακυβέρνηση της χώρας .
Από το 2010 κυκλοφορεί η 800 σελίδων διατριβή του « Ι.Καποδίστριας ο Άγιος της πολιτικής» την οποία προλογίζουν εννέα προσωπικότητες .
Τα τρία τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 25 διαλέξεις σε Ελλάδα και Κύπρο .
Άρθρα και συνεντεύξεις του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά μεγάλης κυκλοφορίας σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης .
Έχει τιμηθεί με τον Χρυσό Σταυρό του Αγ. Σπυρίδωνος από τον Μητροπολίτη Κερκύρας Παξών και Διαποντίων Νήσων .
Επίσης έχει τιμηθεί από τον Α/ΓΕΕΘΑ κ. Μιχάλη Κωσταράκο , και τον Α/ΓΕΣ κ. Αθανάσιο Τσέλιο.
Έχει επίσης τιμηθεί με το «βραβείο προσωπικοτήτων 2013» από την Κερκυραϊκή Ένωση Πειραιά και τον δημοσιογραφικό οργανισμό Corfu , καθώς επίσης από πολλούς Δήμους  για την συγγραφική του δραστηριότητα .
Επίσης από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο του Δήμου Ασπροπύργου ,από το Διεπιστημονικό Κέντρο Διαλέξεων του Δήμου Αχαρνών και Θρακομακεδόνων ,καθώς επίσης και από την Εταιρεία Ελλήνων Εθελοντών ως πρέσβης εθελοντισμού .
Πριν δώσω τον λόγο στον κ Κορνηλάκη θα ήθελα για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω όλους για την παρουσία σας ,και να πω ότι μία μόλις εβδομάδα πριν τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου σε συνδυασμό με τις δύσκολες μέρες που περνάμε σα χώρα η αναφορά στο έργο του Ι. Καποδίστρια είναι επίκαιρη όσο ποτέ .

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 Μάι Μάι Μάι Μάι Μάι
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2024/04/18
Αθήνα , Ελλάδα

Ανατ.: 05:54
Δύση: 19:00

Σελήνη
10 ημερών

Πέμπτη του Μεγάλου Κανόνος, Ιωάννου, Κοσμά, Ιωάννου Ιωαννίνων

Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων

Σαν σήμερα...

1453 μ.Χ:  Αποκρούεται νυχτερινή επίθεση τουρκικών δυνάμεων κατά της Κωνσταντινουπόλεως.

1821 μ.Χ:  Νίκες των Ελλήνων στους Μόλους και στην Σέλιμνα Μαντινείας.

Το φρούριο της Μανδενίτσης Φθιώτιδος παραδίδεται στον Διοβουνιώτη.

1829 μ.Χ:  Παραδίδεται από την τουρκική φρουρά στις Ελληνικές δυνάμεις η Ναύπακτος και υψώνεται στο Φρούριό της η Ελληνική Σημαία.

ΣΥΜΠΟΡΕΥΣΗ ΜΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΛΙΝΤΖΕΡΗ

Η ενασχόληση μου με τα κοινά στηριζόταν πάντα στην ειλικρίνεια την αλήθεια και τον σεβασμό σε αυτούς στους οποίους απευθύνομαι όλα αυτά τα χρόνια .

Η αυτοδιοίκηση αποτελούσε και αποτελεί τον χώρο μέσα από τον οποίο έχω προσφέρει στην πόλη μου και στην ευρύτερη περιοχή όσα μπορούσα, πιστεύοντας στην αξία του θεσμού και στην ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του προκειμένου να γίνει ακόμη πιο χρήσιμος και λειτουργικός προς όφελος των τοπικών κοινωνιών .

Εκλεγόμενος από το 1986 έως σήμερα Δημοτικός Σύμβουλος και Νομαρχιακός Σύμβουλος και έχοντας όλα αυτά τα χρόνια εκλεγεί με συνδυασμούς που επικεφαλής ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν πολλά στην πόλη μας και στην περιοχή μας ,όπως ο Γιώργος Πρωτόπαπας ,η Βέρα Νικολαίδου ,ο Στέλιος Λογοθέτης , ο Χρήστος Φωτίου ,ο Γιώργος Ιωακειμίδης , αισθάνομαι τυχερός και ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία και προσφορά μου διότι αυτό το εισπράττω από τη επικοινωνία μου με τους συμπολίτες μου .

Στις Αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου αποφάσισα να συστρατευτώ με τον φίλο γιατρό και πρώην Βουλευτή Δημήτρη Λιντζέρη ,έναν άνθρωπο που τον γνωρίζω από τα γυμνασιακά χρόνια, που συλλειτουργήσαμε σε πολλούς κοινωνικούς και πολιτικούς χώρους και που η μέχρι τώρα πορεία του δείχνει έναν άνθρωπο που ΜΠΟΡΕΙ και ΘΕΛΕΙ .

Σε αυτές τις εκλογές είναι χρήσιμο η ψήφος μας να έχει αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά ,ανεπηρέαστη όσο είναι δυνατό από κομματικές περιχαρακώσεις .

Με την ψήφο μας στις εκλογές του Οκτωβρίου θα πρέπει να επιβραβεύσουμε τους άξιους ,και τους ικανούς

Πιστεύοντας ότι έχω ανταποκριθεί θετικά υπηρετώντας επί πολλά χρόνια τον θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε πρώτο και δεύτερο βαθμό , θα θεωρούσα τιμητική την στήριξη  αυτής της προσπάθειας από τους πολίτες της Νίκαιας και του Ρέντη.

Ο αγώνας είναι μπροστά μας .


Πρόδρομος Ζαχαρόπουλος

Δημοτικός Σύμβουλος Νίκαιας  Αγ. Ι .Ρέντης

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΜΟΥ ΩΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΝΙΚΑΙΑΣ ΡΕΝΤΗ.

Διαβάστε περισσότερα...
Εκλογές 2023

Δημοσκοπήσεις

ΣΤΙΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΜΕΙΧΘΟΥΝ ΕΝΕΡΓΑ ;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 6 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Planetsoft
Copyright (C) 2024 Planetsoft. All rights reserved.