Αρχική arrow Ημερίδα για την Εγκληματικότητα (Ομιλία)

Ημερίδα για την Εγκληματικότητα (Ομιλία)

Ομιλία

   Θα ήθελα κατ αρχήν εκ μέρους όλου του Δ.Σ της ΕΠΕΚΠΑ να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας, μια παρουσία που μας δίνει την διάθεση και την δύναμη να συνεχίζουμε με τέτοιες πρωτοβουλίες οι οποίες πιστεύω ότι διαμορφώνουν το πλαίσιο ενός κοινωνικού διαλόγου στην περιοχή μας ,απαραίτητου στις δύσκολες μέρες που διανύουμε .
   Σαν Ελληνική κοινωνία σήμερα αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, αλλά αυτά που έχουν μονοπωλήσει το ενδιαφέρων όλων μας σαφώς είναι η οικονομική κρίση και η εγκληματικότητα .
   Το πρώτο υπέβοσκε χωρίς να του δίνουμε ιδιαίτερη σημασία ζώντας σε μια ψευδεπίγραφη εικονική ευμάρεια, ώσπου ήλθε στην επιφάνεια με όλες τις τραγικές συνέπειες που βιώνουμε.        Το 2ο ταλανίζει την Ελληνική κοινωνία για πάρα πολλά χρόνια με συνέπειες που ακόμα είναι απροσδιόριστες .
   Στον τίτλο της αποψινής ημερίδας βάλαμε «η εγκληματικότητα συστατικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας».
   Όλοι θα θέλαμε τα συστατικά στοιχεία της κοινωνίας μας να μην έχουν σχέση με αρνητικές διεργασίες και εκφυλιστικά φαινόμενα .Τα συστατικά στοιχεία θα έπρεπε να είναι ο ανθρωποκεντρισμός ,η δημιουργικότητα ,η ευημερία, η παιδεία ,η ευνομία κλπ .Δυστυχώς όμως μια αρνητική κοινωνική διεργασία όπως η εγκληματικότητα αποτελεί συστατικό στοιχείο της σύγχρονης κοινωνίας με ότι αυτό συνεπάγεται για την καθημερινότητά μας ,την ομαλή οικονομική λειτουργία, ακόμη και για την ίδια τη λειτουργία της δημοκρατίας .
   Το έγκλημα όπως το βιώνουμε σήμερα δεν έχει καμία σχέση με άλλες ακόμη και πολύ πρόσφατες εποχές .
   Οι φόνοι η οι κλοπές ήταν κάποτε πρωτοσέλιδες ειδήσεις ,σήμερα δυστυχώς καταχωρούνται σε μη ορατά τις περισσότερες φορές μονόστηλα .
   Όπως ο πληθωρισμός ευτελίζει την αξία του χρήματος ,έτσι και η πληθωριστικότητα σε κάθε μορφής έγκλημα ευτελίζει την αξία της ανθρώπινης ζωής κατατάσσοντας την σε μονόστηλες καταχωρήσεις, και αυτή δυστυχώς είναι η χειρότερη παρενέργεια της εγκληματικότητας .
   Δεν υπάρχει Έλλην πολίτης που να μην έχει μία έστω εμπειρία εγκληματικής πράξης εναντίον του η εναντίον άμεσου συγγενικού του προσώπου .
   Έχουμε εθιστεί στην λογική ότι αυτό αποτελεί μια παρενέργεια της κοινωνικής λειτουργίας και ως εκ τούτου ότι και να γίνει δεν αντιμετωπίζεται το πρόβλημα ? Υπάρχει πλέον ένας ιδιότυπος μιθριδατισμός με βάση τον οποίο έχουμε συνηθίσει στην είδηση για το έγκλημα και πλέον δεν αντιδρούμε όπως θα έπρεπε?
   Είναι ερωτήματα που νομίζουμε ότι θα πρέπει να μας απασχολήσουν διότι ο πιο αποτελεσματικός σύμμαχος του εγκλήματος αποτελεί η παραδοχή ότι αυτό αποτελεί μέρος της σύγχρονης κοινωνίας και ότι και να κάνουμε δεν υπάρχει προοπτική βελτίωσης .
   Πολλά μπορεί κανείς να αξιολογήσει σαν τα αίτια αυτής της κατάστασης . Η οικονομική κρίση και ότι αυτή συνεπάγεται ,η ραγδαία αλλαγή της κοινωνικής διαστρωμάτωσης στη χώρα μας με την άναρχη είσοδο και παρουσία χιλιάδων λαθρομεταναστών έχει σαφώς επιδεινώσει την κατάσταση .
   Φόνοι ,ληστείες ,εμπορία ανθρώπων ,ναρκωτικά ,απαγωγές, ηλεκτρονικό έγκλημα ,παιδική εγκληματικότητα, τρομοκρατικές ενέργειες, καταστροφές ξένων περιουσιών, βανδαλισμοί ακόμη και κάψιμο αθώων συνανθρώπων μας στο όνομα δήθεν κοινωνικών διεκδικήσεων  , αποτελούν πλέον μια θλιβερή καθημερινότητα .
   Χωρίς να επιθυμούμε σε αυτήν την συζήτηση τουλάχιστον να ανοίξουμε ζήτημα μετανάστευσης και λαθρομετανάστευσης, οφείλουμε να δεχθούμε μια πραγματικότητα που την δίνουν στατιστικά στοιχεία κρατικών υπηρεσιών που μπορεί να βρει ο οποιοσδήποτε στο διαδίκτυο .
   Παίρνοντας δυο μακρινές μεταξύ τους χρονιές, το 1991 όταν η παρουσία αλλοδαπών ήταν μικρή σε σχέση με το 2009 ,μπορούμε να βγάλουμε αβίαστα κάποια συμπεράσματα
   Φόνοι        1991  204 ημεδαποί 25 αλλοδαποί 2009 249-124
   Εκβιασμοί    1991 148 ημεδαποί 2 αλλοδαποί   2009 138-100
   Ληστείες     1991  543 ημεδαποί 59 αλλοδαποί 2009 782-796
   Πλαστογραφία 1991 426 ημεδαποί 72 αλλοδαποί 2009 298-7962
   Επιγραμματικά ανέφερα ορισμένα μόνο στατιστικά στοιχεία με βάση υποθέσεις που εξιχνιάστηκαν και που αναδεικνύουν το πόσο έχει αλλάξει ο χάρτης του εγκλήματος στη χώρα μας εξ αιτίας εκτός των άλλων και της παρουσίας χιλιάδων λαθρομεταναστών .
   Η εποχή φίλες και φίλοι που οι Έλληνες κοιμόντουσαν με ανοικτά παράθυρα και άφηναν τα χρήματά τους πάνω στο τραπέζι έχει περάσει ανεπιστρεπτί ,δεν ξέρω αν τα αστυνομικά μόνο μέτρα είναι ικανά να αντιμετωπίσουν το μείζον αυτό πρόβλημα η χρειάζονται και άλλες ενέργειες που θα αμβλύνουν το τεράστιο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε σαν Ελληνική κοινωνία σημασία έχει ότι ο κόμπος έφτασε στο χτένι και πως όλοι στο μέτρο των δυνατοτήτων μας θα πρέπει να συμβάλλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
   Αυτή η ημερίδα στη οποία έγκριτοι επιστήμονες και πολιτικοί θα μας πουν τις απόψεις τους βρίσκεται προς την κατεύθυνση της συμβολής ημών των απλών πολιτών στην αντιμετώπιση του προβλήματος .
   Έχουμε μαζί μας σήμερα τον γραμματέα του ΚΤΕ Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτή Δ. Καρύδη ,τον εγκληματολόγο Κ Σαββίδη και τον Διοικητή του αστυνομικού Τμήματος της Νίκαιας κ Σπ. Αντωνίου.   Τους ευχαριστούμε που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή μας και είμαστε σίγουροι ότι οι ομιλίες τους θα μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τα αίτια και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτής της μάστιγας


Από την ημερίδα για την Εγκληματικότητα

Από την ημερίδα για την Εγκληματικότητα

Από την ημερίδα για την Εγκληματικότητα

Από την ημερίδα για την Εγκληματικότητα

Από την ημερίδα για την Εγκληματικότητα

Από την ημερίδα για την Εγκληματικότητα

Από την ημερίδα για την Εγκληματικότητα

Δευ Τρι Τετ Πεμ Παρ Σαβ Κυρ
Μάι Μάι Μάι Μάι 01 02 03
04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 Ιούλ
Προσεχείς εκδηλώσεις:

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις.

Σήμερα, 2018/06/25
Αθήνα , Ελλάδα

Ανατ.: 05:14
Δύση: 19:46

Σελήνη
12 ημερών

Φεβρωνίας, Λογγίνου, Ορεντίου, Προκοπίου

Σαν σήμερα...

363 μ.Χ:  Θάνατος του τραγικού Έλληνος Αυτοκράτορος Ιουλιανού του Φιλοσόφου, σε ηλικία 31 ετών.

1470 μ.Χ:  Οι Τούρκοι περνούν στην άλλη πλευρά του Ευβοϊκού κόλπου και στην βενετοκρατούμενη Χαλκίδα μέσω πλωτής γέφυρας.

1810 μ.Χ:  Οι Τούρκοι φονεύουν στη Σμύρνη τον νεομάρτυρα ιερέα Προκόπιο από τη Βάρνα.

Η Ώρα είναι ...

ΟΜΙΛΙΑ ΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ

Διαβάστε περισσότερα...

                                ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

Διαβάστε περισσότερα...
Εκλογές 2014

Δημοσκοπήσεις

Πιστεύετε ότι η έξοδος από την κρίση θα αποδυναμώσει το φαινόμενο της Χρυσής Αυγής ;

Αποτελέσματα

Online χρήστες

Έχουμε 14 επισκέπτες σε σύνδεση
Powered by Planetsoft
Copyright (C) 2018 Planetsoft. All rights reserved.